Tips voor een conversiegericht webdesign

Je nieuwe website is net live, ziet er goed uit en krijgt ook al redelijk wat traffic. Er ontbreekt echter nog één ding: conversies! Dit kan met veel factoren te maken hebben, maar misschien maakt jouw website geen gebruik van een conversiegericht webdesign. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat een website er goed uitziet; nog veel belangrijker is dat je website converteert. In dit artikel geef ik je een aantal tips over hoe je een conversiegericht webdesign kunt toepassen.

Wat is conversiegericht webdesign?

Om uit te kunnen leggen wat conversiegericht webdesign is, laten we eerst die twee begrippen uit elkaar halen, te beginnen met een conversie. Een conversie is een actie van een website bezoeker die jij als ondernemer wilt stimuleren. Dit kan van alles zijn: denk aan het doen van een aankoop, het invullen van een formulier, het aanvragen van een offerte, of het aannemen van de gratis weggever op de website. Het doel is om bezoekers aan te moedigen deze specifieke acties te ondernemen. Dit kan op verschillende manieren, waarover ik je straks meer zal vertellen.

Webdesign is het visuele aspect van je website: het ontwerp. Het omvat zowel het uiterlijk als gebruiksvriendelijkheid van je site. Bij conversiegericht webdesign komen deze twee samen: het ontwerp en de functionaliteit van de website zijn specifiek gericht top het stimuleren van bezoekers om de gewenste actie te ondernemen. Hier gaat het bij veel websites vaak mis, de website ziet er supergoed uit, maar mistbelangrijke elementen om bezoekers om te zetten in klanten of warme leads.

Waarom is conversiegericht webdesign belangrijk?

In de meeste gevallen is de grootste reden dat je een website wilt, omdat je meer conversies wilt. Daarom is het hebben van een conversiegericht webdesign belangrijk. Wat mij betreft gaan een mooi ontworpen website en conversies hand in hand. Wanneer één van de twee echter ontbreekt, zal er veel potentieel verloren gaan. Een visueel mooi ontworpen website draagt bij aan je autoriteit en merkidentiteit, maar het is belangrijk om niet het doel van je website uit het oog te verliezen: converteren. Daarom is het essentieel om de juiste elementen toe te voegen.

Een goed conversiegericht webdesign helpt bezoekers op de juiste manier door de pagina te leiden. Jij kunt als het ware bepalen welke elementen ze op je site als eerste zien en hoe je de pagina afsluit (kleine tip: sluit altijd af met een duidelijke call to action). De juiste combinatie van een visueel ontwerp en strategische elementen, zoals duidelijke call-to-actions, social proof en de voordelen van je product of dienst, zorgt ervoor dat bezoekers ook daadwerkelijk leads worden.

Tips voor een conversiegericht webdesign

Nu je weet wat conversiegericht webdesign inhoudt en waarom het belangrijk is, is het tijd om te kijken naar hoe je dit precies kunt toepassen. Ik zal enkele tips met je delen over hoe je ervoor kunt zorgen dat je website niet alleen mooi is, maar ook bezoekers omzet in klanten.

Ken je doel en doelgroep

Hier begint alles mee. Voordat je begint met het ontwerpen van je website, is het belangrijk om te weten wat je doel is en wie je doelgroep is. Het doel van je website bepaalt de structuur en inhoud die je nodig hebt om conversies te behalen.

Daarnaast is het cruciaal om je doelgroep van binnen en buiten te kennen. Wat zijn hun behoeften, welk probleem hebben ze, wat zijn hun pijnpunten, enzovoort? Deze kennis is ook belangrijk bij het schrijven van de copy voor je website. Speel in op de wensen en pijnpunten van je doelgroep zodat je bezoekers het gevoel hebben dat de pagina speciaal voor hen is ontworpen. Je denkt misschien: "Maar de copy heeft toch niets te maken met het design?" Helaas is dat niet het geval. De copy moet worden afgestemd op het design. Bijvoorbeeld door een grote heading te plaatsen die de pijnpunten en behoeften van je doelgroep aanspreekt. Deze heading moet dan wel de juiste grootte, het juiste font en de juiste kleur hebben, enzovoort.

Gebruik de TIPS-formule voor structuur

Een manier die ik zelf fijn vind om structuur in mijn pagina’s aan te brengen en conversies te stimuleren, is door gebruik te maken van de zogeheten TIPS-formule. Deze formule bestaat uitvier stappen: Tempt (verleid), Influence (beïnvloed), Persuade (overtuig) en Sell (verkoop). Door deze stappen te volgen, leid je je bezoekers stap voor stap door je website en moedig je hen aan om de gewenste actie te ondernemen.

  • Tempt: Verleid je bezoeker om de pagina verder te lezen. Dit kun je doen door een aantrekkelijke hero-sectie te creëren met een pakkende titel en ondertitel, en door bijvoorbeeld je unique selling points toe te voegen.
  •  Influence: In deze fase wil je vertrouwen opbouwen en je geloofwaardigheid laten zien. Gebruik elementen zoals klantbeoordelingen en bekende klanten waarmee je hebt gewerkt.
  •  Persuade: Het is tijd om je bezoeker te overtuigen. Dit kun je doen door de voordelen van je product of dienst te benoemen en te focussen op het eindresultaat dat je bezoeker kan behalen doorjouw aanbod.
  •  Sell: Nu wil je pas gaanverkopen/converteren. Voeg een duidelijke call-to-action toe en neem eventuele bezwaren weg door een FAQ-sectie toe te voegen.

Wanneer je al deze elementen ook nog mooi en visueel ontwerpt, leg je een uitstekende basis voor een goed converterende website.

Maak gebruik van landingspagina’s

Landingspagina’s zijn speciaal ontworpen met als doel bezoekers te converteren. Alles wat op de pagina staat, is gericht op het stimuleren van die ene specifieke actie. Je kunt meerdere landingspagina’s aan je website toevoegen denk aan: verkooppagina’s voorproducten of SEO-landingspagina’s die speciaal zijn ontworpen om goed aan te sluiten bij zoekopdrachten in Google. Doordat landingspagina’s specifiek gericht zijn op een bepaalde actie, vergroot je de kans dat de bezoeker deze actie ook daadwerkelijk onderneemt.

Voeg essentiële elementen toe

Ik bespreek hieronder een aantal essentiële elementen die in veel conversiegerichte webdesigns terug zullen komen. Deze elementen mogen vaak niet ontbreken wanneer je bezoekers wilt aansporen om actie te ondernemen.

  • Unique selling points (USP’s): Laat zien wat zo uniek is aan jouw product of dienst. Je kunt je hier het beste focussen op het eindresultaat dat te behalen is met jouw product of dienst.
  • Social proof: Dit mag in geen enkelconversiegericht webdesign ontbreken. Het wekt vertrouwen en een gevoel van autoriteit op bij je klant. Dit kun je doen door beoordelingen van klanten of logo’s van bekende bedrijven toe te voegen waarmee je hebt gewerkt.
  • Voordelen: Zet de voordelen van je product of dienst kort en bondig op een rijtje. Focus je hierbij wederom op he eindresultaat dat te behalen is. Je kunt ook zogeheten iconen toevoegen, waardoor de voordelen beter tot de verbeelding spreken. (Dit is sowieso een goede tip: maak je pagina erg visueel, je boodschap moet ook duidelijk zijn wanneer iemand enkel door de pagina heen scrolt.)
  •  CTA: Oftewel een call-to-action, misschien wel het belangrijkste element. Dit zet je bezoeker echt aan tot actie. Een afsluitende CTA mag nooit ontbreken.
  •  FAQ: Veel gestelde vragen kun je toevoegen nadat je je product of dienst hebt geïntroduceerd. Bedenk vragen die je doelgroep heeft, zodat je eventuele bezwaren kunt wegnemen bij je bezoeker.

Zorg voor alle basisvoorwaarden van een goede website

  • Responsief design: Dit is de laatste jaren enorm belangrijk geworden. De meeste bezoekers die je op je website zal krijgen komen vanaf mobiele apparaten. Zorg er daarom voor dat je website naadloos op ieder apparaat aansluit. Wanneer dit niet het geval is heeft dit veel invloed op de gebruikerservaring van je website en op je google-ranking.
  • Snelle laadtijd: Wist je dat de gemiddelde website bezoeker besluit of die op de pagina blijft of gaat verlaten na 2 seconde? Het is daarom belangrijk dat je website snel laadt. Wanneer dit niet het geval is zal je bezoeker snel de pagina weer verlaten. Daarnaast heeft dit ook invloed op de google-ranking.
  • Gebruiksvriendelijke navigatie: Zorg ervoor dat de bezoeker van je website makkelijk door de website kan navigeren.Wanneer dit niet het geval is zal je de bezoeker snel kwijt raken.

Minimaliseer afleiding voor een heldere focus

Een conversiegericht webdesignmoet de aandacht van de bezoeker vasthouden en deze sturen naar de gewenste actie. De pagina moet daarom zo afleidingsvrij mogelijk zijn. Dit betekent datje afleidende elementen moet minimaliseren. Te veel tekst, onnodige animaties, uitgaande links of opvallende banners zijn allemaal afleidende factoren. Zorg  voor een duidelijke, visueel overzichtelijke pagina waarbij elk element bijdraagt aan het einddoel: conversie.

Maak gebruik van weggevers

Bezoekers zijn eerder geneigd om een actie te ondernemen die gratis is, dan direct een product te kopen. Je kunt daarom gebruikmaken van gratis weggevers. Maak het een absolute no-brainer om geen gebruik te maken van de gratis weggever. Denk aan een e-book, een vrijblijvend adviesgesprek of een offerte. Daarnaast verzamel je e-mails voor je mailinglijst en komen mensen in aanraking met jouw product of dienst, oftewel: conversie! Je kunt dit subtiel terug laten komen in je design, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een pop-up die pas na 30 seconden verschijnt. Waarom pas na 30 seconden? Dit betekent dat de bezoeker geïnteresseerd is in je pagina.

Nu je weet wat conversiegericht webdesign is

Wil je meer weten over hoe je een conversiegerichte website maakt? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Zit je er lekker in? Lees gelijk verder....

website advies
All
April 4, 2025

Hoe kies je een webdesigner: 5 tips voor de perfecte keuze.

Webdeveloper Max Jacobs

Aangenaam, Ik maak websites die écht opvallen.

kennismaken?